Οι σημειωτές του Πειραιά έχουν γενέθλια!

Ενημερώθηκε: 8 Μαΐου 2014

Ενενήντα χρόνια δράσης συμπληρώνει εφέτος το Σωματείο Σημειωτών Πειραιά, που ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1924, σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών μετασχηματισμών για τη χώρα.

Ενενήντα χρόνια δράσης συμπληρώνει εφέτος το Σωματείο Σημειωτών Πειραιά, που ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1924, σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών μετασχηματισμών για τη χώρα.

Ενενήντα χρόνια δράσης συμπληρώνει εφέτος το Σωματείο Σημειωτών Πειραιά, το οποίο ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1924

Ενενήντα χρόνια δράσης συμπληρώνει εφέτος το Σωματείο Σημειωτών Πειραιά, που ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1924, σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών μετασχηματισμών για τη χώρα. Πρόκειται για έναν επαγγελματικό κλάδο για τον οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πολλά, ο ρόλος του όμως είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και την ανάδειξή του σε αναπτυξιακό μοχλό του διεθνούς εμπορίου. Ο σημειωτής – ελεύθερη απόδοση του αντίστοιχου αγγλικού όρου tallyman – είναι ο υπάλληλος που με προσοχή και επιμέλεια κάνει την παρακολούθηση, καταγραφή και καταμέτρηση των εκφορτωνομένων και φορτωνομένων εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) σε ένα λιμάνι.

Η ίδρυση του σωματείου συνέπεσε με μια χρονιά-ορόσημο για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς τότε έγιναν τα εγκαίνια έναρξης των μεγάλων έργων που βοήθησαν ώστε να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. «Τα πλοία έφταναν στο λιμάνι και έπρεπε να συνεχίσουν το ταξίδι τους άμεσα. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο και συγχρόνως τα εμπορεύματα δεν μπορούσαν να μένουν μερόνυχτα στο λιμάνι επειδή σημειώνονταν πολλές κλοπές. Ετσι προέκυψε η ανάγκη για υπαλλήλους παραλαβής και παράδοσης εμπορευμάτων» περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Σημειωτών Πειραιά κ. Χρήστος Κολλάς.

Πόσο αναγκαίοι είναι δηλαδή στο λιμάνι; Κάθε φορτοεκφορτωτική εργασία που εκτελείται στο λιμάνι του Πειραιά, και όχι μόνο, η παράδοση ή παραλαβή των εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων από και προς τα πλοία ή ακόμη και στο τρένο παρακολουθείται, καταγράφεται και καταμετρείται από αυτούς τους ειδικούς υπαλλήλους κατά σημεία, αριθμούς και είδος συσκευασίας. Πρόκειται για μια εργολαβική εργασία, καθώς οι σημειωτές προσλαμβάνονται κατ’ επιλογή από ναυτικούς πράκτορες, πλοιοκτήτες, πλοιάρχους ή διαχειριστές λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εκατό άτομα σήμερα

Σήμερα, ο αριθμός των σημειωτών του σωματείου ανέρχεται σε 100 άτομα, τα οποία εξυπηρετούν και άλλα λιμάνια της Αττικής, όπως την Ελευσίνα, τον Σκαραμαγκά και το Λαύριο. «Υπήρξε και εποχή που μετρούσαμε 150 άτομα, όμως ο αριθμός μας καθορίζεται από τον φόρτο εργασίας. Επίσης η είσοδος στα πλοία των ολοκληρωμένων πληροφορικών συστημάτων πριν από μερικά χρόνια μείωσε την ανάγκη για υπαλλήλους παραλαβής και παράδοσης εμπορευμάτων» επισημαίνει ο κ. Κολλάς.

Οπως εξηγεί, είναι ένα επάγγελμα αυξημένων απαιτήσεων. Οι σημειωτές εργάζονται 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, έχοντας να καθοδηγήσουν (συνήθως ένας ανά λιμενική ομάδα) λιμενεργάτες και χειριστές ώστε να εκτελεστεί αποτελεσματικά το πλάνο που έχει εκπονήσει η εταιρεία ή ο διαχειριστής. «Συγχρόνως, χαρακτηρίζεται από υψηλή επικινδυνότητα, καθώς το λιμάνι είναι ένας εργοταξιακός χώρος, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τις καιρικές συνθήκες».

Δείτε Εδώ τις Φωτογραφίες της Εκδήλωσης